Nietypowo, bo na kulinarnych warsztatach, przywitali wiosnę uczniowie klasy IIIb SP nr 2 w Lubaniu. 21 marca trzecioklasiści, wraz z wychowawczynią, uczestniczyli w zajęciach w restauracji "Babie lato" w Kościelnikach.
Była to kolejna edycja zajęć w ramach programu edukacji zdrowotnej „Zdrowe- nietrudne”, w czasie których dzieci samodzielnie przygotowywały zdrowe posiłki i przekąski. Po powitaniu i omówieniu zasad pracy wszyscy przystąpili do zagniatania i formowania ciasta drożdżowego. Wspaniałe zajączki, kurczaczki i kwiatki posypane zostały ziarnami słonecznika, by po chwili znaleźć swoje miejsce w nagrzanym piekarniku. Kolejnym kulinarnym zadaniem było wykonanie mini „mazurków”, z krążków ryżowych, które maluchy dekorowały i lukrowały. Ostatnim etapem wiosennych inspiracji kulinarnych była wiosenna sałatka z warzyw mieszanych. Gdy wszystko było już gotowe, do dzieci wróciły przedświąteczne wypieki, które wspaniale smakowały z pastą jajeczną i wiosenną sałatką.
Ależ to były udane, smaczne, zdrowe i kolorowe zajęcia!
Klasa IIIb, wraz z wychowawczynią Wandą Czarnotą, składa podziękowania właścicielom restauracji „Babie lato” za wspaniałe zajęcia, oraz panu Waldemarowi Kordyce za zorganizowanie warsztatów.